Terras aanleggen

Eén van de belangrijkste plekken in uw bestaande- of nieuwbouw tuin is de plek waar u met familie, vrienden en kennissen kunt loungen, eten en drinken, namelijk het terras.

Leest u hier alles over een terras aanleggen, de gemiddelde kosten, de aanleg en de verschillende mogelijkheden om uw terras in uw voortuin of achtertuin geheel naar uw zin aan te laten leggen.

terras-laten-aanleggen
Terras laten aanleggen
Tuintegels leggen
Waaltjes aanleggen
Wat kost bestraten per m2?

Wat kost een terras aanleggen?

Ook bij het aanleggen van een terras komt de vraag om de hoek kijken” Wat gaat het kosten”? ”

Uiteraard is de prijs geheel afhankelijk van het aantal m² dat u wilt laten aanleggen en de keus die u maakt voor de terras bestrating.

De gemiddelde terrassen starten bij 10 m². U kunt namelijk op 10 vierkante meter gemakkelijk een eettafel met stoelen kwijt.

Ook een belangrijke factor is of u het aanleggen van het nieuwe terras laat uitvoeren door een stratenmaker of dat u zelf aan de bestratingsklus gaat beginnen.

We zullen voor u alle kosten in een prijzenoverzicht onder elkaar zetten zodat de exacte prijs voor de aanleg van een terras wat duidelijker wordt.

Benodigdheden Gemiddelde prijzen, incl. btw
Terrastegels aanleggen€ 10 – € 45,- per m² ( per vierkante meter )
Ophoog en voegzand aanbrengen€ 40 – € 60,- per big bag
Opsluitbanden ( tegen verschuiving )€ 2 – € 4,- per strekkende meter
Stratenmaker inhuren€ 10 – € 17,- per m²€ 25 – € 30,- per uur

Prijsvoorbeelden terras aanleggen

Voordelig terras aanleggen

De voordeligste optie is om voor klinkers of betonnen waaltjes te gaan en een makkelijk legpatroon, zoals bijvoorbeeld tegels die om en om geplaatst worden. U betaalt hiervoor gemiddeld ongeveer €600,- voor 20 m². Alle bedragen zijn inclusief tegels en het laten leggen door een stratenmaker.

Gemiddeld terras aanleggen

In de meeste gevallen wordt gebruikt gemaakt van gebakken waaltjes. Deze zijn sterker en slijten minder snel dan de betonnen waaltjes. Een terras van 20 m² met gebakken waaltjes kost gemiddeld €750,-.

Luxe terras aanleggen

Voor een luxe terras aanleggen wordt zowel gebruikt gemaakt van gebakken waaltjes als van een legpatroon. Een ingewikkeld patroon kost meer tijd om te leggen, waardoor een stratenmaker in de meeste gevallen om een uurtarief zal vragen. De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een luxe terras kost gemiddeld €1250,- voor tegels en de stratenmaker.

Aanleggen van het terras

Een terras is vaak de blikvanger van de tuin, het is erg sfeerbepalend. Het is daarom voor veel mensen belangrijk dat het terras er goed bijligt.

Dit kan gerealiseerd worden door mooie terrasbestrating te gebruiken. Daarnaast kan er nog gekozen worden voor de juiste accessoires op het terras teneinde er echt een leuk geheel van te maken.

De mogelijkheden zijn divers: van het aanleggen van een terras, voor het plaatsen van een jacuzzi tot aan het overkappen van ditzelfde terras.

Het ontwerpen van uw zitplaats in de tuin kan gedaan worden samen met onze ontwerpers. Deze ontwerpers houden natuurlijk rekening met uw smaak maar ook zeker met uw budget.

aanleg-van-houten-terras
Houten terras laten aanleggen

Type stenen, tegels en hout

Sierbestrating wordt in de meeste gevallen aangelegd als terrasbestrating. Omdat er veel verschillende leg motieven mogelijk zijn is dit de meest gekozen soort van bestrating.

Maar er zijn uiteraard meerdere straatstenen te verkrijgen zoals:

 • Waaltjes: kleine stenen die in verschillende kleuren geleverd worden.
 • Grindtegels: tegels met grind in de toplaag. Dit kunnen verschillende soorten grind zijn, afhankelijk van uw smaak en uitstraling van uw terras kan er een bepaalde soort grindtegel gekozen worden.
 • Klinkers: mooie Hollandse stenen die in een verschillende verbanden gelegd kunnen worden. Op een terras vaak gebruikt in combinatie met grotere tegels.
 • Hout: bij hout kunt u bijvoorbeeld aan mooi terras van bankirai hout planken. Met mooie vlonder planken kunnen wij bijzonder mooie terrassen aanleggen.
 • Kasseien.
 • Keramische tegels.

De meeste van deze tegels komen ook nog in verschillende maten. Zo zijn er grote tuintegels voor het terras maar kan er ook gekozen voor de relatief veel kleinere stenen zoals waaltjes of klinkers.

Terras op veengrond

De manier waarop een terras aangelegd wordt is voor een groot deel afhankelijk van de ondergrond.

Zo zijn er bijvoorbeeld ondergronden die bekend staan vanwege het verzakken. Denk bijvoorbeeld aan veengrond. Wanneer u een terras wilt aanleggen op veengrond moet daar dan ook goed over nagedacht worden.

Zomaar zand op een veengrond leggen om vervolgens het terras op te leggen zal niet werken. Dit zal namelijk gegarandeerd gaan verzakken in de loop van de tijd.

Om dit enigszins op te vangen is het verstandig om piepschuim platen te leggen op de veengrond. Over dit piepschuim kan dan het zand gelegd geworden en daar bovenop kunnen de terrastegels weer gelegd worden.

Piepschuim heeft namelijk een drijvend vermogen en zal daarom verzakkingen in ieder geval bemoeilijken.

Deze oplossing is natuurlijk geen garantie dat uw terras nooit zal verzakken. Wanneer u een terras op veengrond aanleggen wilt dat 100% niet verzakt is er een oplossing.

De enige echte goede oplossing om dan een terras op heipalen en een betonplaat te leggen. Dan is er een sterke fundering voor de te leggen bestrating. Dit is echter een veel te kostbare oplossing voor de meeste mensen die een terras willen.

terrastegels-aanleggen
Terrastegels aanleggen

Advies bestrating terras

Allereerst adviseren wij u een wensenlijst te maken voor het gebruik van uw tuin.

Net als in uw woonkamer verdeelt u de beschikbare ruimte in zones. Eén of meerdere van deze zones worden vaak als terras ingericht. Wij kunnen u adviseren op welke plek in de tuin het terras het best aangelegd kan worden.

We houden dan rekening met waar de zon schijnt en we bepalen desgewenst welk type stenen en tegels het best geschikt zijn voor uw wensen en smaak.

Het is bijvoorbeeld bepalend hoe groot uw budget is, wij kunnen u dusdanig advies geven dat u binnen dit budget blijft.

Sommige mensen hechten er grote waarde aan dat het terras onderhoudsvriendelijk is. Als dat het geval is kunnen wij bijvoorbeeld adviseren om een composiet balken of tegels te gebruiken.

Bestratingsverbanden welke zijn er?

De manier waarop de terrastegels worden gelegd wordt een bestratingsverband genoemd.

Buiten de stevigheid die voor een terras van groot belang is, heeft het ook zeker een decoratieve functie. Dit bereikt u door bijvoorbeeld gebruik te maken van verschillende formaten tegels/stenen en kleuren.

De meeste bekende verbanden zijn;

 • Volsteens-,
 • Blok-,
 • Halfsteens-,
 • Kepler-,
 • Elleboogverband.

Het voordeel van een eenvoudig bestratingsverband is dat het goedkoper is om te laten leggen.

Bij motieven en patronen gaat dat meer reken- en snijwerk kosten dus zal dit duurder uitvallen dan een simpel bestratingsverband.

Terras op een dak of balkon

Het is natuurlijk ook mogelijk om een mooi dakterras te creëren.

Wanneer u de ruimte op een plat dak of op het balkon heeft kan er een prachtig terras gemaakt worden. Het is hierbij wel van groot belang dat er eerst gekeken wordt op wat voor ondergrond het terras gelegd gaat worden.

Op een plat dak zal men vaak bitumen vinden en daar kan niet zonder meer zomaar terrastegels op gelegd worden. Dit is wel mogelijk wanneer er eerst bijvoorbeeld dwarsbalken worden gelegd op de dakbedekking. Vervolgens kunnen er bijvoorbeeld vlonders overheen gelegd worden om daarna het geheel te bestraten met tegels.

Het is wel van groot belang om te laten onderzoeken of het dak het gewicht aankan.

Terras-bestrating
Terras bestrating

Terras bestrating voor laagste prijs

Mocht u geen tijd, zin of ervaring hebben met het leggen van terrastegels, laat de terras bestrating aanleg dan over aan ons.

Een terras laten aanleggen door de experts van de Stratenmakers-Gigant garandeert u dat het resultaat er heel goed uit zal zien.

Wij beschikken over ruime ervaring en expertise op dit gebied.

Wij verzorgen uw bestrating zodat u 100% tevreden bent en eindigt met een prachtig, egaal aangelegd terras. Wij kunnen dit voor de scherpste prijzen voor u uitvoeren.

Kijkt u hier voor onze gemiddelde prijzen.

Soort bestrating Gemiddelde prijzen per m2
Koppelstones€ 10,- tot € 20,-
Betonbestrating€ 20,- tot € 40,-
Waaltjes€ 25,- tot € 55,-
Keramische tegels€ 25,- tot € 55,-
Kasseien€ 15,- tot € 22,-
Natuursteen€ 30,- tot € 75,-
Composiet€ 35,- tot € 80,-

Terras laten aanleggen kosten

De kosten voor een terras bestrating laten aanleggen zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Zo moeten de materialen voor de bestrating aangeschaft worden, denk bijvoorbeeld aan de tegels en aan de stenen die nodig zijn voor het terras. De grootte en het soort terrastegel of terrasklinker zijn uiteraard van invloed op de kostprijs.

Daarnaast moet de arbeid die uitgevoerd wordt ook betaald worden. Deze laatste kostenpost is meestal de grootste kostenpost.

Het is dan ook voordeliger om een snelle stratenmaker in te schakelen dan een stratenmaker die langzaam werkt. Wij hebben zulke snelle stratenmakers in dienst. Zij leggen meer vierkante meters dan concurrerende stratenmakers in hetzelfde tijdsbestek.

BTW terras aanleggen

De btw op de werkzaamheden om een terras aan te leggen bij bestaande woningen is 6%. Dit btw tarief geldt dus alleen voor de werkzaamheden, niet voor de materialen.

Deze regeling geldt jammer genoeg dus niet voor de nieuwbouw.

Terras aanleggen per m

Terras aanleg en meteen een bestrating laten leggen in een keer is natuurlijk mogelijk. Omdat u op deze manier meer m2 creëert wat aangelegd moet worden zal de prijs per m2 ook minder zijn.

Zo kan er gemakkelijk een pad vanaf bijvoorbeeld de schuifpui naar het aangelegde terras gelegd worden.

U kunt met één van onze stratenmakers overleggen wat u graag wilt. Als u aangeeft wat uw ideeën zijn, dan kunnen wij u een advies geven.

Vanaf hier kunnen wij een prijs per vierkante meter overleggen voor het terras dat u wilt laten aanleggen. De prijs per vierkante meter bepaalt uiteindelijk wat de volledige kosten voor het bestraten van uw terras zullen zijn.

Ook kunnen wij u helpen bij het maken van een keuze van het type steen. Zo hebben wij een ruim assortiment van diverse soorten terrastegels in allerlei kleuren.

Afhankelijk van uw budget is er altijd een bestrating die daarbij past.

Compleet nieuw terras

Wilt u weten wat het kost om uw complete terras opnieuw aan te laten leggen? Dan kunt u geheel vrijblijvend een stratenmaker offerte bij ons aanvragen.

Door het aanvragen van een offerte kunt u onze prijzen vergelijken met die van andere stratenmakers.

Op deze manier is de kans groot dat u flink bespaart op de prijs voor uw nieuwe terras aanleg. Wij rekenen namelijk zeer scherpe prijzen vergeleken met andere stratenmakers voor het aanleggen van een terras.

houten-terras-aanleggen
Houten terras aanleggen

Bespaar tot 30% op het terras aanleggen

Als u wilt weten wat de exacte kosten zullen zijn voor het laten aanleggen van uw nieuwe stenen of houten terras in uw tuin dan kunt u het beste een geheel vrijblijvende offerte aanvragen.

Wij reageren altijd binnen 2 werkdagen op een offerte aanvraag, zo heeft u snel duidelijkheid over de prijs.

Probeert u in deze offerte aanvraag zoveel mogelijke relevante informatie te geven zodat wij een goede inschatting kunnen maken van de kosten.

Denk bijvoorbeeld aan informatie als de huidige ondergrond, afmeting en soort stenen waar uw voorkeur naar uitgaat.

Wat kost het om een terras aan te leggen?

De kosten voor het aanleggen van een terras heeft te maken met de grootte van te betegelen ruimte en de soort tegel. Leest u hier wat onze mogelijkheden zijn.

Kan mijn terras ook goedkoop worden aangelegd?

Door zelf de handen uit de mouwen te steken en een keuze te maken voor een goedkope tuintegel, kunt u wel degelijk besparen. Leest u hier wat u zelf kunt doen.

Stratenmakers-Gigant
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door OBN
 • 32 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

Jouke de Groot auteur van de Stratenmakers-Gigant met 53 jaar ervaring in het bestraten van tuin en terras.
Stratenmakers-Gigant
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door OBN
 • 32 jaar ervaring