Oprit aanleggen

Wilt u uw oprit van uw woning vernieuwen en opnieuw laten bestraten zodat u makkelijk met uw auto op en aan kunt rijden naar uw eigen parkeerplek?

Een oprit aanleggen of opnieuw laten bestraten omdat deze verzakt is, is dan precies de oplossing voor u.

Wist u dat voor het laten bestraten van de tuin de kosten variëren van € 40,- tot € 80,- per m², inclusief de Strater, bestrating en voegzand.

Een stratenmaker kost gemiddeld € 15,- per m² en bestratingskosten kan voor € 15,- per m² voor koppelstones tot wel € 65,- per m² voor natuursteen.

goedkope-stratenmakers
Stratenmaker aan het werk
Inhoud pagina

Kosten oprit aanleggen (bestraten) per m²

Wat zijn de gemiddelde kosten om uw oprit te laten aanleggen door een stratenmaker per vierkante meter?

Wij zullen u hieronder een duidelijk overzicht geven van de gemiddelde kostprijs die berekend wordt door een stratenmakerbedrijf voor het vernieuwen van een gehele oprijlaan.

  Gemiddelde prijzen incl. btw
Stratenmaker€ 8 – € 16 per m2€ 20 – € 30 per uur
Stenen aanleggen€ 12 – € 30 per m2
Ophoogzand€ 40 – € 60 per big bag
stratenmaker-Amsterdam
Stratenmaker in Amsterdam

Minimale afmeting oprit bestraten

Hoe groot moet een oprit eigenlijk minimaal zijn?

Als u de wens heeft om, aan beide zijden uit en in te kunnen stappen, dan is ons advies om een minimale breedte van 3 meter aan te houden en een lengte van 5 meter.

U kunt natuurlijk altijd voor grotere afmetingen kiezen. Zorg voor een stevige oprit

Omdat een auto nogal zwaar is en de tegels hierdoor kunnen breken of verzakken is het van groot belang dat de oprit het gewicht van uw auto makkelijk kan verdragen.

Waar moet de stratenmaker op letten bij het bestraten van een oprit?

Wij hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet voor u:

 • Vulzand – Ophoogzand: Door het juiste zand te gebruiken voorkomt u verzakkingen en het breken van de stenen. De meest gebruikte laagdikte van ophoogzand om een goede fundering te creëren voor uw bestrating ligt tussen de 25 en 35 cm dik.
 • Dikke tegels of stenen gebruiken: Om een stevige oprit te krijgen is de juiste dikte van de tegels van groot belang. Stenen vanaf 5 cm tot 7 cm dikte zijn het meest geschikt als oprit om uw auto gemakkelijk te kunnen dragen. Steensoorten zoals betonklinkers en waaltjes zijn de meest gebruikte voor het bestraten van een oprit.
 • Legverband: Bij bestraten zijn er verschillende soorten legverbanden mogelijk. Voor een stevige bestrating zijn de meest gebruikelijk de elle boog en keperverbanden. Omdat de stenen vaak dwars tegen elkaar aan worden gelegd is de kans op verschuiving of verzakking vele malen kleiner.
 • Randen: Opsluitbanden aan de zijkant van de bestrating zijn zeker niet weg te denken als het om een oprit gaat. Door het leggen van opsluitbanden hebben de stenen geen ruimte meer om te verschuiven als u met de auto hierover heen rijdt. De meest voorkomende maat die gebruikt wordt is 8 x 20 x 100 cm.
 • Aftrillen: Als de oprit geheel bestraat is dan is het belangrijk dat deze af getrild wordt met een trilplaat. Door het aantrillen van de tegels of stenen zetten deze zich vast in het ophoogzand en kunnen eigenlijk geen kant meer op. Voordat het aan trillen van de oprit begint moet deze geheel schoon zijn en mogen er geen steentjes of andere scherpe voorwerpen zich op de oprit bevinden. Zo voorkomt u dat u beschadigingen krijgt aan uw nieuwe oprit.
oprit-vernieuwen
Oprit opnieuw betegeld

Aanleggen oprit per m

Wanneer u uw oprit wilt laten aanleggen dan heeft u bij ons de keuze uit diverse soorten stenen in verschillende kleuren.

Zo kunt u onder meer kiezen voor waaltjes laten leggen, maar ook voor natuursteen of betontegels.

We hebben voor elk soort tegel of grind wel een aantrekkelijke aanbieding waardoor het aanleggen van uw oprit bij ons altijd zeer goedkoop is in vergelijking met andere stratenmakers.

In de meeste gevallen zal een straatmaker een prijs per m2 berekenen. Mocht het zo zijn dat het een bewerkelijke klus is met veel hoekjes en randjes dan kan hij ook een uurtarief met u bespreken.

Ook kunt u er zelf de voorkeur aan geven om per uur de kosten te betalen. De ervaring leert echter dat de meeste mensen vooraf een duidelijk prijsafspraak willen maken.

Wilt u exact weten wat een stratenmaker kost? Kijk dan eens op de pagina “wat kost een stratenmaker

Stappenplan oprit aanleggen

Benodigde tijd: 2 dagen.

Stappenplan oprit aanleggen

 1. Voordat u begint

  Voordat u uw bestrating kan leggen moet u de contouren van uw oprit uitzetten en afgraven. Plaats paaltjes en span touwtjes tussen de paaltjes om inzichtelijk te maken waar de stenen van de oprit precies komen te liggen.terras-laten-aanleggen

 2. Ophoogzand plaatsen

  Ophoogzand plaatsen onder de bestrating over de gehele lengte en breedte van de nieuwe oprit. Als de juiste hoogte bereikt is moet het ophoogzand worden aangedrukt om een stevige ondergrond te realiseren.erf-laten-bestraten

 3. Opsluitbanden plaatsen

  U plaatst nu zorgvuldig de opsluitbanden om te voorkomen dat de stenen van de oprit verschuiven. Uw oprit moet uiteraard stevig in het zandbed liggen om het gewicht van auto’s te kunnen dragen.

 4. Bestrating leggen

  U kunt nu starten met het leggen van de bestrating in het verband zoals u voor ogen heeft. Staat uw oude oprit regelmatig onder water. Laat ons dan gelijk een drainage aanleggen.

 5. Aftrillen van de stenen

  Als de stenen en de opsluitbanden aangelegd zijn dan is de laatste stap het aftrillen van de stenen en voegzand gebruiken om de voegen te vullen.waaltjes-laten-aanleggen

Verschillende materialen

Het aanleggen van een oprit kan met verschillende materialen gedaan worden. In de meeste gevallen gebruiken we tegels en/of stenen.

Dan bestraten we gewoonweg een gedeelte van de tuin die vervolgens als oprit gebruikt kan worden.

Hieronder vindt u een lijstje met de meest gebruikte materialen:

 • Betonklinkers.
 • Klinkers.
 • Natuursteen.
 • Grind of split.
 • Kasseien.
 • Beton (platen of gegoten).
 • Asfalt.

Welk materiaal u wilt gebruiken voor het aanleggen van uw oprit is natuurlijk afhankelijk van uw smaak en het te besteden budget.

Wij kunnen u altijd informatie geven over welke oplossing het best bij uw eisen past. Wilt u goedkoop uit zijn? Dan is het leggen van grind de voordeligste optie.

oprit-met-grind-aanleggen
Oprit met grind aanleggen

Oprit van grind

Als u goedkoop uw oprit wilt laten bestraten dan is de keuze voor grind niet zo een slecht idee.

Grind, of kiezel stenen, is veel goedkoper dan klinkers en zeker goed te combineren met het aanleggen van een sierbestrating. Op deze manier kan een hele chique oprit gerealiseerd worden.

Bij het laten aanleggen van siergrind voor uw oprit is het belangrijk om grindplaten neer te leggen.

Dit voorkomt rijsporen en zorgt ervoor dat het grind blijft liggen waar het moet blijven liggen. Het onderhouden van een oprit van grind is een stuk eenvoudiger en kost weinig tot geen tijd.

Wel is het zo dat het verwijderen van bladafval iets moeilijker gaat dan een oprit van stenen. maar met bijvoorbeeld een grindhark is dit klusje zo gedaan.

De dikte van de grindlaag voor een oprit is ongeveer 5 cm. Deze dikte moet over de gehele oprit behaald worden om een zo mooi mogelijk effect te behalen. De makkelijkste optie is om grindbakken als fundering te gebruiken en daar vervolgens het grind in te verdelen.

De kosten voor het leggen van grind op uw oprit liggen gemiddeld tussen de 25,- euro en 30,- euro per m2. Deze prijs is inclusief het aanleggen van grindplaten.

Split

Een andere mogelijkheid is om split te gebruiken in plaats van grind. Split is vaak wat hoekiger dan grind en is in veel gevallen ook goedkoper.

Er zijn zeer veel soorten siersplit te verkrijgen die zich perfect lenen om een oprit van te maken. Vaak hebben we nog restpartijen split die het laten aanleggen van uw oprit zeer voordelig maken.

waaltjes-laten-aanleggen
Oprit met waaltjes

Oprit zoals u dat wilt

Als allround bestratingsbedrijf zorgen wij niet alleen voor het bestraten zelf maar leveren wij ook de benodigde materialen.

Wij bieden bovendien een groot assortiment aan tegels en stenen. Dit betekent dat u precies de oprit kunt krijgen die u voor ogen hebt.

Wellicht heeft u een mooi bestratingspatroon in een tijdschrift of op internet gezien, laat ons de betreffende foto zien en wij laten u weten wat het kost om dit door ons te laten uitvoeren.

Wij zijn eigenlijk altijd goedkoper dan andere bedrijven die het voor u kunnen uitvoeren.

Bespaar op oprit aanleggen

Wat betreft een oprit of terras aanleggen hebben wij een jarenlange ervaring.

Wij zorgen er dan ook voor dat wij hierbij perfect maatwerk leveren. Daarnaast doen wij dit ook nog eens tegen een zeer betaalbare prijs.

Als u nieuwsgierig bent geworden naar de prijzen voor een oprit aanleggen kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen hier aan de rechterkant van het scherm.

Wij komen binnen één werkdag met een goede richtprijs van de kosten voor het laten aanleggen van uw oprit.

Tips aanleggen oprit

Bent u zelf een handige doe het zelver en gaat u de klus zelf klaren dan volgen onderstaand enkele belangrijke tips voor u.

 • Om kleurverschil te voorkomen bestelt u alle benodigde klinkers in één keer.
 • Ontvangt u meerdere pallets tegelijkertijd mengt u dan de klinkers van de verschillende pallets door elkaar, voor een goed verdeelde mix in uw oprit.
 • Haal dus de klinkers nooit laag voor laag van een pallet maar stapel van boven naar beneden voor de juiste kleurverdeling.
 • Maak nooit uw bestrating schoon met een hogedrukspuit. Door de kracht worden de stenen poreuzer en nemen sneller vuil en alg op.
 • Wij adviseren u ruim de tijd te nemen voor het inklinken van de zandlaag en het invegen na aanleg.
 • Kies voor het aanleggen van uw oprit bij voorkeur stenen met een minimale dikte van 7 cm.
 • Opritten kunt u het best in elleboog- of visgraadverband leggen voor de juiste drukverdeling.

Voor het aanleggen van een stevige oprit die jarenlang dienst doet, treft u op deze pagina een overzicht aan hoe dit in zijn werk gaat.

Dat is heel goed mogelijk, wel wordt er gebruik gemaakt van grindplaten. Leest u hier hoe dit in zijn werk gaat.

Dit is afhankelijk van de lengte van de oprit en het te gebruiken materiaal. Op deze pagina geven wij u inzicht in de m² prijzen voor een oprit voor zowel grind als klinkers.

Als u altijd last heeft van wateroverlast dan kunnen uw stenen verzakken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij kunnen voor u een drainage aanleggen waardoor u dit probleem niet meer heeft.

Stratenmakers-Gigant
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door OBN
 • 32 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

Jouke de Groot auteur van de Stratenmakers-Gigant met 53 jaar ervaring in het bestraten van tuin en terras.
Stratenmakers-Gigant
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door OBN
 • 32 jaar ervaring